Cursussen voor volwassenen

U wilt imker worden?

Dan is de basiscursus Bijenhouden zeker iets voor u.

Basiscursus Bijenhouden

De basiscursus van 2021 is al helemaal vol. Voor de cursus van 2022 kunt u zich vanaf april 2021 aanmelden via de website van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging NBV:
https://www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus-imkeren
Zoek daar naar de basiscursus in Amstelveen op de kaart.

Hieronder een uitgebreide omschrijving …

Basiscursus Bijenhouden

Het doel van de Basiscursus Bijenhouden is om aspirant imkers te leren verantwoord met bijenvolken om te gaan en ze vakbekwaam te behandelen. Aan het einde van de cursus bent u in staat uw eigen volk te verzorgen.

Theorie en praktijk

De basiscursus bestaat uit 5 theorielessen en 11 praktijklessen die gedurende het bijenseizoen worden gegeven door een gediplomeerde leraar. Om voldoende kennis van en werkervaring met de bijen te krijgen is deelname aan de lessen verplicht. De cursus wordt afgesloten met een examen waarna u het NBV-diploma krijgt overhandigd.

Ons streven is dat u in de loop van de cursus een bijenvolk beschikbaar krijgt dat u vanaf dat moment zelf verzorgd. Als u slaagt voor het examen wordt het volk, indien gewenst, uw eigendom.
De cursus begint in februari en eindigt in september. Op het bijenpark van NBV Amstelland is een lesstal aanwezig.

Theorielessen

Tijdens de theorielessen die in februari en maart op een avond doordeweeks worden gegeven, leert u hoe een bijenvolk leeft en verzorgd moet worden. Ook leert u wat het belang is van de insectenwereld in het algemeen en de bijen in het bijzonder. Veel aandacht is er voor de bloemen in de leefomgeving van de bijen en hoe de bijen zich voeden. De theorielessen worden gegeven in de vorm van (virtuele) colleges met ruime mogelijkheid tot het stellen van vragen. Van iedere les ontvangt u vooraf een hand-out. Het theoretische gedeelte wordt afgesloten met een tentamen.

Praktijklessen

Tijdens de praktijklessen leert u hoe een volk verzorgd moet worden. Belangrijke onderdelen van de lessen zijn het voorkomen van zwermen, het maken van nieuwe volken, het gezond houden van het volk en de oogst van honing. U werkt in groepjes in lesvolken. Daarnaast verzorgt u vanaf midden juni uw eigen bijenvolk voor zover mogelijk. De leraar wordt ondersteund door een begeleidingsgroep. Het praktijkgedeelte wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen.

Gratis lid van de NBV

Tijdens het jaar waarin u de cursus volgt bent u gratis lid van de landelijke NBV en de Bijenvereniging NBV Amstelland. U ontvangt het NBV vakblad Bijenhouden en wordt ingeschreven op Imkernieuws, de digitale nieuwsbrief van de NBV en Bijpraten, de digitale nieuwsbrief van NBV Amstelland.

Kosten

Het cursusgeld in 2022 bedraagt € 240,- Naast het bijenvolk en de bovengenoemde lidmaatschappen ontvangt u een map met de theorie en een handboek praktijk. De bijkomende kosten voor benodigdheden voor de praktijklessen, zoals een imkerpak, gereedschappen en een bijenkast met toebehoren, bedragen in het cursusjaar jaar ongeveer € 450,-. De meeste materialen worden meerdere jaren gebruikt.

Vragen

Voor nadere informatie kunt u ook mailen naar: nbvamstelland.educatie@gmail.com