Cursussen voor volwassenen

U wilt imker worden?

De basiscursus 2019 is gestart. Voor de cursus van 2020 kunt u zich aanmelden via e-mail: nbv.amstelland@gmail.com of via het contactformulier op deze website.

Hieronder een uitgebreide omschrijving …

Basiscursus Bijenhouden

Het doel van de Basiscursus Bijenhouden is om aspirant imkers te leren verantwoord met bijenvolken om te gaan en ze vakbekwaam te behandelen. Aan het einde van de cursus bent u in staat uw eigen
volk te verzorgen.

Theorie en praktijk

De basiscursus bestaat uit 5 theorielessen en 11 praktijklessen die gedurende het bijenseizoen worden gegeven door een gediplomeerde leraar. Om voldoende werkervaring met de bijen te krijgen is deelname aan de lessen verplicht. De cursus wordt afgesloten met een examen waarna u het NBV-diploma krijgt overhandigd. Het bijenvolk dat u tijdens de cursus hebt verzorgd wordt, indien gewenst, uw eigendom.
De cursus begint in februari en eindigt in september. Op het bijenpark van NBV Amstelland is een les-stal aanwezig. Voor de lessen krijgt u toegang tot de besloten website waarop het lesmateriaal staat.

Theorielessen

Tijdens de theorielessen die in februari en maart op donderdagavond worden gegeven, leert u hoe een bijenvolk leeft en verzorgd moet worden. Ook leert u wat het belang is van de insectenwereld in het algemeen en de bijen in het bijzonder. Veel aandacht is er voor de bloemen in de leefomgeving van de bijen en hoe de bijen zich voeden. De theorielessen worden gegeven in de vorm van colleges met ruime mogelijkheid tot het stellen van vragen. Van iedere les ontvangt u vooraf een hand-out. Het
theoretische gedeelte wordt afgesloten met een tentamen.

Praktijklessen

Tijdens de praktijklessen leert u hoe een volk verzorgd moet worden. Belangrijke onderdelen van de lessen zijn het voorkomen van zwermen, het maken van nieuwe volken, het gezond houden van het volk en de oogst van honing. U werkt in groepjes in cursusvolken. Daarnaast verzorgt u vanaf midden juni u uw eigen bijenvolk. De leraar wordt ondersteund door een begeleidingsgroep. Het praktijkgedeelte wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen. Slaagt u hiervoor dan wordt uw volk uw eigendom.

Gratis lid van de NBV

Tijdens het jaar waarin u de cursus volgt bent u gratis lid van de landelijke NBV en de Bijenvereniging NBV Amstelland. U ontvangt het NBV vakblad Bijenhouden en wordt ingeschreven op Imkernieuws, de digitale nieuwsbrief van de NBV en Bijpraten, de digitale nieuwsbrief van NBV Amstelland.

Kosten

Het cursusgeld 2019, bedraagt € 220,- Naast het bijenvolk en de boven genoemde lidmaatschappen ontvangt u het Handboek praktijk. De kosten voor de benodigdheden voor de praktijklessen, zoals een imkerpak, gereedschappen en een bijenkast met toebehoren bedragen het eerste jaar ongeveer € 450,-. De meeste materialen worden meerdere jaren gebruikt.