Agenda

De agenda op onze welkom/home pagina laat alleen de agendapunten in de toekomst zien.

Imkerwinkel opent 21 april!

De imkerwinkel opent nu dan toch echt, met aanpassingen dat wel!
Er is e.e.a. omgebouwd om éénrichtingsverkeer te realiseren.
Verder gelden de volgende regels:
We houden 1,5 m afstand van elkaar en in de winkel wordt 1 klant per keer toegelaten en geholpen; u wordt geroepen als u aan de beurt bent en u volgt de pijlen op de grond; eventuele aanvullende instructies van de vrijwilligers van de winkel ter plekke dient u op te volgen.

Om het wachten zo aangenaam mogelijk te maken zal er koffie en thee beschikbaar zijn, bij mooi weer buiten en anders in de vergaderzaal. Dit is zelf-service, houd ook daar 1,5 m afstand van elkaar!

Vanaf 21 april tot en met eind september 2020 is ons Bijenpark elke dinsdagavond van 19:00 uur tot 21:00 uur geopend.
Neem ook eens kijkje op de Winkel pagina op deze website (of klik hier).
U kunt de winkel bereiken via mail imkerwinkelamstelland@gmail.com.

LET OP: Imkerwinkel – andere spelregels

We hebben een tijdelijk alternatief voor onze dinsdagavond opening:

U bestelt via email uiterlijk voor vrijdag 12.00 uur en krijgt dan bericht terug of u uw bestelling aansluitend op zaterdag tussen 10.00 – 12.00 uur kunt ophalen en afrekenen. Stuur uw email aan imkerwinkelamstelland@gmail.com en vermeld duidelijk uw naam, artikel omschrijving en het aantal per artikel.

10 maart 2020, Algemene Leden Vergadering

Op 10 maart a.s. zal onze jaarlijkse ledenvergadering weer plaatsvinden.

Na afloop zal Cynthia Lionahr namens de ledenraad u bijpraten over de ontwikkelingen bij de NBV en neemt uw vragen en suggesties mee naar het bestuur.

Locatie: Bijenpark Amstelland, Langs de Akker 1, Amstelveen

Aanvang: 20:00 uur

25 februari 2020: Spreker F. van der Meer over het belang van bacteriën en virussen in het leven van honingbijen

Het belang van virussen en bacteriën in het leven van honingbijen!

Micro-organismen zijn enorm belangrijk voor het welzijn van bijen, hun vertering van voedsel, de afweer tegen ziekteverwekkers en vele andere aspecten van het bijenleven.

Soms echter veroorzaken ze ziekten, maar hoe ontstaan die ziekten eigenlijk? 

  • Waarom veroorzaken virussen wel verkreukelde vleugels en geen andere aandoening (bijvoorbeeld een mank achterpootje?)
  • Kunnen we er wat aan doen? Zijn vaccins mogelijk voor bijenvolken of het gebruik van probiotica? 
  • Wat is een microbiome (de totale hoeveelheid microben, parasieten, schimmels, bacterieen etc. in het dier), en wat voor rol speelt die bij het gezond houden van het volk?

Antwoorden zijn er lang niet altijd op deze vragen, maar inzichten in de interactie tussen bijen en hun bacterien/virussen kunnen we wel bestuderen.

Tijdens deze bijeenkomst zal Frank van der Meer (voormalig bijenhouder, en oud-lid van de bijenvereniging Amstelland) inzichten geven in hoe virussen en bacteriën bijen beïnvloeden en wat hun belang is voor de gezondheid van een bijenvolk.

Frank werkt als Associate Professor wereldwijde gezondheid en infectieziekte op de veterinaire faculteit, ecosystemen en volksgezondheid aan de Universiteit van Calgary (Alberta) in Canada. 

Hij is gespecialiseerd in virussen van koeien, maar is daarnaast ook actief als onderzoeker van ‘microbiomes’ in koeien met luchtwegproblemen.

Daarnaast heeft hij 11 jaar in Tanzania gewerkt aan het verbeteren van de humane en diergeneeskundige zorg in de Ngorongoro conservation area en bij Lake Victoria.

De lezing is in de Nederlandse taal. 

Wanneer: 25 februari 2020

Lokatie: Bijenpark Amstelland, Langs de akker 1, Amstelveen

Aanvang: 20:00 uur

Lokatie: Bijenpark Amstelland, Langs de Akker 1, Amstelveen

Aanvang: 20:00 uur

7 januari 2020, Nieuwjaar receptie. Herman Groen + Pierre de Koning vertellen over hun reizen, op zoek naar Koninklijk DNA

7 januari 2020 zullen wij het glas heffen op het nieuwe jaar en onder het genot van een heerlijke oliebol nemen wij elkaars goede voornemens nog eens grondig door.

Herman Groen en Pierre de Koning exploiteren het bevruchting station op Marken waar tevens met veel kennis en toewijding wordt gewerkt aan het ontwikkelen en in stand houden van de Buckfast lijnen. U zult begrijpen dat daar zo nu en dan “vers Koninklijk bloed” voor nodig is en ga dat maar eens vinden.

Herman en Pierre komen vanavond vertellen en laten zien hoe ze dat hebben aangepakt en of dat is gelukt!

Locatie: Bijenpark Amstelland, Langs de Akker 1, Amstelveen

Aanvang: 20:00 uur

21 december 2019, verplichte oxaalzuur behandeling op het bijenpark

Het is de kortste dag en dat is voor de bijen het teken een broednestje te starten. Belangrijk dus om voor het einde van het jaar de oxaalzuur behandeling uit te voeren om daarmee het nieuwe broed zonder de balast van varroa een gezonde, vitale start te laten maken.

Zaterdag 21 december aanstaande staat de voor alle bijenkasten op het bijenpark, de verplichte varroa bestrijding op het programma. De huurders zullen hier per e-mail een bericht met detail informatie over ontvangen.

Locatie: Bijenpark Amstelland

Aanvang: 09:00 uur

10 december 2019, Verslag VSH werkgroep

Inmiddels is de VSH werkgroep 3 jaar aan de slag, met als resultaat dat er dit jaar een groot aantal VSH koninginnen in de volken op het bijenpark zijn ingevoerd, een mijlpaal!

Gerbert Kos en Jan Westerhof komen verslag doen over de tot dusver uitgevoerde activiteiten en de plannen voor het komende jaar.

Lokatie: Bijenpark Amstelland, Langs de Akker 1, Amstelveen

Aanvang: 20:00 uur

Winterprogramma 2019/2020

Noteer alvast de volgende data in uw agenda, dan hoeft u niets te missen!

Onderwerpen worden gepubliceerd in BijPraten

12 november 2019

10 december 2019. 

21 december 2019

7 januari 2020

18 februari 2020

10 maart 2020

01 oktober laatste openingsavond Imkerwinkel Amstelland

Onze imkerwinkel is dit jaar tot en met dinsdag 01 oktober 2019 open voor al uw aankopen op imker gebied en uiteraard voor gevraagd en ongevraagd advies.

Openingstijden: 19:00 – 21:00 uur

Adres: Langs de Akker 1, Amstelveen

De winkel zal medio maart 2020 haar deuren weer openen

Seizoensluiting

Graag nodigen wij onze leden uit om het bijenseizoen af te sluiten!

Dat gaan wij doen op zaterdag 28 september 2019 van 11:00 tot 12:30 uur. 

Wat staat er weer veel ontzettend veel te gebeuren!

Diploma uitreiking:

De basiscursisten zijn vanaf februari al gestart met het opdoen van theoretische en praktische kennis. Aanstaande zaterdag doen zij examen, altijd weer een spannend moment!Tijdens de seizoensluiting zullen de geslaagden hun diploma in ontvangst komen nemen.

Jubilaris: 

Hans de Graaff, is sinds 1979 lid van de NBV. 40 Jaar lidmaatschap is niet niks en zeker niet, als je regelmatig voor de vereniging actief bent. Kortom, alle redenen om Hans eens uitgebreid in het zonnetje zetten!

Ruilmarkt:

 Kijkt u eens op zolder, schuur of kast. Heeft u bijvoorbeeld imker-materialen, kastmateriaal, honing, propolis, boeken of andere, bijen/imker gerelateerde spullen en wilt u dat kwijt? Neem dat vooral mee, dit kunt u ruilen voor iets anders of voor een zacht prijsje over doen aan een van uw collega imkers.  Wat u niet kwijt kunt, gaat natuurlijk wel weer mee naar huis!

Lunch!

Uiteraard is er aan de inwendige mens gedacht, Wij verzorgen een heerlijke lunch! Mocht u een lekkernij mee willen nemen, lekker!. Kunt u dat aan de secretaris laten weten zodat wij dan rekening kunnen houden met onze aankopen? 
Kortom, alle reden om even langs te komen, dan mist u niets!

  • Datum: 28 september 2019
  • Tijd: 11:00 – ca. 12:30 uur
  • Locatie: Bijenpark Amstelland, Langs de Akker 1, Amstelveen