Zwerm aangetroffen?

Overlast van bijen: een grote hoeveelheid bijen in uw tuin of omgeving?
Honingbijen zijn beschermd en mogen niet worden verdelgd zoals wespen. Het kan zijn dat een zwerm van een bestaand bijenvolk een nieuw thuis zoekt bij u in de omgeving. Ideale plekken kunnen spouwmuren of schoorstenen zijn. De afsplitsing toont zich als een enorme ‘wolk’ bijen en wordt een ‘zwerm’ genoemd. In principe zijn de bijen gevoed en hebben geen broed te beschermen dus zullen ze geen mensen of dieren aanvallen.                                                                                                                                                                                                                                                                                 Alleen wanneer de zwerm al enige dagen op pad is en de voedselvoorraad opraakt kunnen ze anders reageren. Erg belangrijk: met parfum of alcohol op, uit de buurt blijven en niet slaan of rennen.

De zwerm willen we graag een onderkomen bij een imker geven, zodat u geen overlast meer ervaart.                                                                                        Mocht u een zwerm aantreffen, is het raadzaam direct contact op te nemen met een imker! Hoe sneller u reageert, hoe groter de kans dat de zwerm gevangen kan worden voordat zij zich definitief heeft gehuisvest. (binnen 1 dag)

Onderstaand treft u een paar namen en telefoonnummers aan van bijenhouders, die u kunt raadplegen of voor het weghalen van zwermen. Zij zijn in het bezit van een lijst om de dichtstbijzijnde imker te contacteren.

Amstelveen: H. Kooij, telefoon 020-6452285
Aalsmeer, Kudelstaart, Uithoorn E. van der Meer telefoon: 020-6457084

Haarlemmermeer: 06 33737734

U kunt in alle gevallen ook de plaatselijke politie of brandweer bellen.

Heeft u contact gehad met onze imkervereniging dan vragen we u vriendelijk deze tekst ook te lezen en ons terugkoppeling te geven.

Overlast van bijen: een bijensteek
Een honingbij kan steken want zij heeft een angel, ze steekt ter verdediging van haar broed (dus in de buurt van het volk) en wanneer ze bekneld/verstrikt raakt. Een hommel en solitaire bij hebben ook een angel maar steken eigenlijk nooit omdat ze geen broed te verdedigen hebben. Een wesp zal vaak wel aanvallen als er iets te eten is en er heftig bewogen wordt, echter niet zolang ze voldoende broed heeft want dan verzorgt deze zoete voeding aan het volk.

Een bij overlijdt wanneer ze steekt omdat de angel uit haar lichaam getrokken wordt wanneer deze met weerhaakjes in de huid of kleding blijft steken. Hierbij komt ook het gifzakje uit het lichaam dat aan de angel vastzit. Als je goed kijkt zie je dat deze pulserende bewegingen maakt. Verwijder de angel zo snel mogelijk maar probeer dit zo te doen dat het gifzakje niet leeggedrukt wordt; een krabbende beweging met pinknagel werkt het beste.

Dit is allemaal makkelijk gezegd misschien: een bijensteek is vaak erg pijnlijk en rustig blijven is dan moeilijk. Een bijensteek kan behoorlijk opzwellen en warm worden. Koelen en de reactie van de gestoken persoon of het dier in de gaten houden het komende uur lijkt verstandig voor het geval allergie in het spel is. Een allergische reactie treedt niet op als men voor het eerst een bijensteek krijgt, maar kan zich wel na meerdere steken in de tijd opbouwen. Tegenwoordig is er op plaatsen waar bijen gehouden wordt medicatie aanwezig om zwelling en of allergische reactie tegen te gaan – informeer hiernaar als u denkt dat dit het geval is.

U kunt te allen tijde uw huisdokter, dokterspost of EHBO raadplegen als u medische vragen heeft.