25 februari 2020: Spreker F. van der Meer over het belang van bacteriën en virussen in het leven van honingbijen

Het belang van virussen en bacteriën in het leven van honingbijen!

Micro-organismen zijn enorm belangrijk voor het welzijn van bijen, hun vertering van voedsel, de afweer tegen ziekteverwekkers en vele andere aspecten van het bijenleven.

Soms echter veroorzaken ze ziekten, maar hoe ontstaan die ziekten eigenlijk? 

  • Waarom veroorzaken virussen wel verkreukelde vleugels en geen andere aandoening (bijvoorbeeld een mank achterpootje?)
  • Kunnen we er wat aan doen? Zijn vaccins mogelijk voor bijenvolken of het gebruik van probiotica? 
  • Wat is een microbiome (de totale hoeveelheid microben, parasieten, schimmels, bacterieen etc. in het dier), en wat voor rol speelt die bij het gezond houden van het volk?

Antwoorden zijn er lang niet altijd op deze vragen, maar inzichten in de interactie tussen bijen en hun bacterien/virussen kunnen we wel bestuderen.

Tijdens deze bijeenkomst zal Frank van der Meer (voormalig bijenhouder, en oud-lid van de bijenvereniging Amstelland) inzichten geven in hoe virussen en bacteriën bijen beïnvloeden en wat hun belang is voor de gezondheid van een bijenvolk.

Frank werkt als Associate Professor wereldwijde gezondheid en infectieziekte op de veterinaire faculteit, ecosystemen en volksgezondheid aan de Universiteit van Calgary (Alberta) in Canada. 

Hij is gespecialiseerd in virussen van koeien, maar is daarnaast ook actief als onderzoeker van ‘microbiomes’ in koeien met luchtwegproblemen.

Daarnaast heeft hij 11 jaar in Tanzania gewerkt aan het verbeteren van de humane en diergeneeskundige zorg in de Ngorongoro conservation area en bij Lake Victoria.

De lezing is in de Nederlandse taal. 

Wanneer: 25 februari 2020

Lokatie: Bijenpark Amstelland, Langs de akker 1, Amstelveen

Aanvang: 20:00 uur

Lokatie: Bijenpark Amstelland, Langs de Akker 1, Amstelveen

Aanvang: 20:00 uur